InnoSportLab 's-Hertogenbosch

Centrum voor innovatie

Het InnoSportLab in de Flik-Flakhal in 's-Hertogenbosch is hét centrum van innovatie voor de gymnastische sporten in Nederland. Naast de nationale selecties Turnen Heren en Trampolinespringen Dames en Heren trainen hier zo'n 30 gymnastische disciplines, zowel top- als breedtesport.

Net als de erkenning van het Nationaal Trainingscentrum (Flik-Flak NTC) van de KNGU en het Talent Opleidings Centrum (TOC) bijvoorbeeld in de gymsport!

InnoSportLab 's-Hertogenbosch

Centrum voor innovatie

 

Innovatiehub voor de sport

In Nederland zijn zes InnoSportLabs. Innovatiehubs in de (top)sportpraktijk. De labs ondersteunen sport, bedrijfsleven en kennisinstellingen bij het innoveren in de sport.

 

Directe feedback

Door 20 geavanceerde camerasystemen met touchscreenbediening kunnen sporters en coaches trainingen analyseren en optimaliseren.

 

Longe+ brengt trampolinespringers tot nieuwe hoogten

7 maart 2013 — Het trainingsapparaat voor trampolinespringen Longe+ biedt niet alleen meer ondersteuning tijdens het trainen, maar leidt ook tot spectaculaire verbeteringen in het aanleren van nieuwe sprongen. Bondscoach Lennard Villafuerta is opgetogen over het resultaat. “Dit is een perfect voorbeeld van hoe innovaties kunnen leiden tot betere prestaties.” Lees meer...

Innovatie in Gymnastische Sporten

Het InnoSportLab in de Flik-Flak hal in Den Bosch is als Nationaal Trainingscentrum (NTC) van de KNGU sinds maart 2010 hét brandpunt van innovatie voor de gymnastische sporten in Nederland. Hier trainen de nationale selecties Turnen Heren en Trampolinespringen Dames en Heren in de grootste gymnastische trainingslocatie van West-Europa om hun prestaties verder te verbeteren. De immense hal is als NTC de ideale locatie voor het InnoSportLab ‘s-Hertogenbosch, dat sinds 29 september 2010 officieel van start is gegaan.

Het InnoSportLab ‘s-Hertogenbosch wil een innovatief en ondernemend sportlab zijn waar bedrijven, sportorganisaties, sportmedische instellingen, overheden, kennis- en onderwijsinstellingen en bedrijven gezamenlijk projectmatig in de praktijk werken aan ontwikkeling, realisatie en validatie van nieuwe producten, diensten en faciliteiten. Hiervoor zijn onder andere 20 geavanceerde camerasystemen met touchscreenbediening in 5 trainingshallen aanwezig. Zowel de top- als breedtesport kunnen gebruik maken van deze faciliteiten.

 

Business partner — InnoSportLab ’s-Hertogenbosch

Kernactiviteiten

InnoSportLabs vervullen een aantal kernfuncties binnen het sportinnovatiesysteem.

— netwerkfunctie: Spin in het web van sporters, bedrijven en kennisinstellingen
— sportondersteuning: Prestaties testen en monitoren
— kennisfunctie: Kennisoverdracht en opleiding bieden
— valorisatiefunctie: Innovatie en valorisatie
— opleidingsfunctie: ondersteuning van sportonderwijs en sportopleidingen

 

Producten en dienstenkaart

Het InnoSportLab 's-Hertogenbosch heeft een uitbreidende meet- en testomgeving waar de volgende diensten (ook voor derden) mee geleverd kunnen worden:

— professionele testbatterijen voor diverse top- en breedtesporten.
— high-speed video opnemen van gymnastische trainingen, wedstrijden of oefeningen. De opnamen worden gedeeld via het eigen TV-kanaal.
— real-time analyse van gewrichtshoeken (met high-speed video) van gymnastische trainingen, wedstrijden of oefeningen.
— registratie van Time of Flight voor trampolinespringen (eventueel met gekoppelde high-speed video opnamen).
— lasernauwkeurige (2.000 Hz) registratie van aanloopsnelheid en verplaatsing voor sprong in combinatie met getriggerde video-registratie.
— registratie en analyse via een scala aan sprong-, sprint- en aanlooptesten met ons medisch gecertificeerde 15 meter lange OptoGait systeem.
— observatie en registratie van gymnastische trainingen en oefeningen met onder andere telemetrische hartslagregistratie, lactaatmetingen en subjectief ervaren zwaarte en spiervermoeidheid.
— 3D-krachtenregistratie Plank en Pegases afzet (krachtenplaten onder afzetplank en via een geinstrumenteerde Pegases)
— 1D-krachtenregistratie Still Rings via ingebouwde krachtsensoren in de bovenbalk van het ringenstel. De krachtenregistratie vindt tegelijkertijd plaats met getriggerde video-registratie.
— 3D-krachtenregistratie van de rekstok via sensoren in de rekstokkoppen (in het lab) en spankrachtregistratie op de kabels van de rekstokopstelling (lopend project).
— auditieve feedback en feedforward informatie voor voltigeren.
— innovatie/ontwerp van gymnastische producten, toestellen en apparaten.
— gebruikersonderzoek en praktijktesten naar gymnastische producten, toestellen en apparaten.